Stockholmshus 37 Riksbyggen Bostadsrättsförening

Garage

När Södra stationsområdet byggdes i slutet av 1980-talet var det ett krav enligt kommunens parkeringsnorm att det totalt sett skulle byggs 0,28 garageplatser per lägenhet i området. Alla fastigheter på södra stationsområdet skulle ha tillgång till garageplatser därav bildades en gemensamhetsanläggning för parkering, Skottet ga:2 (GA2), Södrastationsgaragens samfällighetsförening (SSGS). Nio bostadsrättsföreningar och tre bostadsföretag är medlemmar i Södrastationsgaragens samfällighetsförening.

Garagesamfälligheten syfte är att erbjuda garageplatser till boende och näringsidkare inom medlemmarnas fastigheter.

Styrelsen består idag av sex ledamöter och sex suppleanter från bostadsrättsföreningar och bostadsföretag. Det finns fem valkretsar inom samfälligheten.

Samfälligheten har nio garage med totalt 756 platser, för bil 726, varav åtta dubbelplatser och för MC 30 platser. Platserna för bil är normalstora i vissa fall något kortare än standard eller smalare. Finns även några handikapplatser. Det finns totalt 99 laddplatser med laddningskapacitet 3,7 kw. I köhanteringssystemet benämns garageplatserna som ”objekt”.

 

 • A – Garage Rosenlundsgatan 48/Ringvägen 45 (123 bil, 46 laddplatser bil, 5 dubbelplatser bil, 3 burdubbelplatser och 15 MC därav 9 MC platser i ett låst utrymme). Dubbelplatser noteras i köhanteringssystemet som ett objekt med två bilplatser.
 • B – Garage Lehusens gränd 1 (87 bil och 2 MC)
 • C – Garage Timmermansgränd 2 (18 bil, 39 laddplatser bil och 2 MC)
 • D – Garage Swedenborgsgatan 42 (59 bil)
 • E – Garage Carl Alberts gränd 1 (41 bil och 3 MC)
 • F – Garage Fatburs Kvarngata 28 (33 bil)
 • G – Garage Fatburs Brunnsgata 20 (58 bil, 8 laddplatser bil, 2 burplatser bil, och1 burplats för MC)
 • H1 – Garage Fatburs Brunnsgata 11 (49 bil, 6 laddplatser bil, 31 burplatser bil och 2 MC)
 • H2 - Garage Fatburs Brunnsgata 11 (107 bil, 3 burplatser bil och 5 MC)

Uthyrningsverksamheten administreras av HSB Stockholm

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  Tel: 010-442 11 00                                      

Digitalt köhanteringssystem infördes 1 september 2021. Syftet med tjänsten är att skapa en effektivare hantering vid fördelning av lediga garageplatser, förbättra tillgängligheten och ge en tydligare överblick över din aktuella kösituation. Du kommer enkelt via hemsidan Mitt HSB kunna följa din aktuella kötid, bevaka när intressanta platser blir lediga och anmäla intresse till lediga platser.

 

 • Står du i kö sedan tidigare följer ditt ködatum med och du kan se det under aktuell kö, det du behöver göra är att registrera en intresseanmälan till de platser som du är intresserad av att hyra via Mitt HSB.
 • Står du inte i kö sedan tidigare ska du kontakta HSB Stockholm:s kundtjänst tel. 010-442 11 00 för att ställa dig i den digitala kön och få tillgång till Mitt HSB. Viktigt att meddela att det gäller Södrastationsgaragens samfällighetsförenings garageplatser. Du kan anmäla dig till kön även om du inte är intresserad av en plats i dagsläget för att samla ködagar. För att få en plats gör du en intresseanmälan till de platser du är intresserad av att hyra via Mitt HSB.
 • Byteskö, om du vill byta garageplats går det bra att ställa sig i byteskön. Anmälan görs på samma sätt som när du ställer dig i kö.

Hur fungerar fördelningen av platser?

En ledig garageplats ligger synlig i Mitt HSB under ”mina sidor – min bostad – mina köer” och du kan göra en intresseanmälan för platsen t.o.m. det sista angiva ansökningsdatumet. Platsen tilldelas då sökande i byteskön annars till den sökande med längst kötid. Avtal upprättas och arkiveras online i Mitt HSB under ”Bostadsavtal”, där du kan se alla dina aktuella hyresavtal.

Uthyrningen har ökat efter införandet av den digitala köhanteringen men det finns fortfarande några lediga platser, både vanliga och laddplatser. Tänker du skaffa el-bil kan det vara lämpligt att vara ute i god tid för en laddplats. Observera att du kan ställa dig i byteskön för att senare få en plats i det garage som du i första hand önskar.

För att underlätta för dig finns användarmanual och instruktionsfilm under Mitt HSB ”mina sidor – min bostad – mina köer”.

Garagehyra fr.o.m.2023-01-01

 • Bil 1.561:-
 • Laddplats 2.081:-
 • Dubbelplats 2.133:-
 • Dubbelburplats 2.445:-
 • Burplats 1.717:-
 • Smalplats 1.457:-
 • MC 816:-

För företag tillkommer moms på ovanstående hyra.

Hyresavier

Din hyresavi skickas som standard kvartalsvis via brev till din aviadress (mars, juni, september och december). Du kan även välja följande betalningssätt: Kivra, Autogiro eller E- faktura, ytterligare information finns på www.hsb.se/stockholm/om-hsb/kontakt/kontakt/

Säga upp garageplats

Om du vill säga upp din plats och har ett äldre avtal som inte är upplagt på mina sidor kontaktar du HSB Kund- och Medlemsservice skriftligen via e-post eller brev. Har du ett avtal som finns på ”mina sidor-min bostad-bostadsavtal” gör du uppsägning digitalt. Uppsägningstiden hittar du i ditt hyresavtal. När HSB tagit emot din uppsägning får du en bekräftelse på att platsen är uppsagd och när hyresavtalet löper ut.

Information till hyresgäster, styrelsen och fastighetsägare

Arbete pågår med att via mejl informera om aktuellt som rör garagen.

Bevakning i garagen

Bevakningsbolaget Avarn ansvarar idag för bevakning av garagen. I samband med ny upphandling av bevakningen ser styrelsen över säkerheten i garagen. Vilken metod är bäst för våra garage?

Kamera i A och H2 garageentréerna

Det finns en kamera riktad mot garagets entrédörr. Kameran registrerar in- och utfarter. Uppgifterna lagras i 24 timmar och spelas därefter över. Syftet är att om det sker något oönskat i garagen kunna se vilka bilar som passerat den aktuella tiden.

 

Mosquito i trapphus

Mosquito är installerade i vissa garage och trapphus vilka kommer att känna av om någon vistas längre tid än 10 minuter mellan kl. 22.00 och 06.00. En ton kommer då att låta så starkt att det blir svårt att fortsätta vistas där.

Garagestädning

Garagen maskinsopas/maskintvättas normalt tre gånger per år. Information om datum och tid sätts upp vid garageinfart/utfart.

Upp